Categories
Дейности

Честване на Световния морски ден – 29 септември

На 05 октомври 2022 г. в ОУ „Панайот Волов“ беше проведена среща на учениците от I в, II в и VII класове с кап. Александър Александров – Морски посланик на добра воля към Международната морска организация (ММО). Тя е част от структурата на ООН и подготвя редица международни документи за безопасното и ефективно използване на моретата и океаните на нашата планета. Учениците бяха водени от класните ръководители: г-жа Ирина Владимирова, г-жа Таня Боева и г-жа Тонка Джикова. Участие взеха още Цветанка Никифорова – ЗДУД и г-жа Дарина Кючукова – старши учител  в ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.

Темата „Моретата – тържество на българския морски дух и култура“ беше свързана с честването на Световния морски ден на 29 октомври. Празникът е обявен за първи път от Международната морска организация на 17 март 1978 г. Впоследствие е прието този ден да бъде последния четвъртък на м. септември. Всяка година има определена тема, която подпомага и насочва дейността на моряците по света. Тазгодишната тема е – „Нови технологии за „по-зелено“ корабоплаване“, която е съобразена с основния девиз на ММО – „По-безопасно корабоплаване и по-чисти океани“. Някои от темите през последните години бяха: „Устойчиво корабоплаване за една устойчива планета“, „Да подкрепим жените в морското общество“, „Нашето наследство: по-добро корабоплаване за по-добро бъдеще“ и др. Сегашната тема цели да обърне особено внимание на световната общественост върху приложението на най-новите световни научни и практически постижения за опазване на климата, чистотата на моретата и океаните от замърсяване при използването на морския транспорт и съхраняване на биоразнообразието.

Кап. Александров отбеляза, че нашата съвременна морска история започва няколко години след Освобождението от Турско робство, когато са основани военно-морските сили, морско училище и параходно дружество. След близо 100 години развитие, според доклад на ООН, България е класирана между първите 50, като морска държава.  Той разказа за някои добри постижения на наши моряци по света, които рискувайки собствения си живот са спасили други. Например, кап. Иван Томов, който през Втората световна война, извежда в открито море горящия кораб „Мария Луиза“, натоварен с боеприпаси от гръцкото пристанище Пирея, за да не избухне на кея; механикът Петър Петров е удостоен със званието „Гражданин на Европа“, защото участва в спасяването на над 500 души от потъналия кораб „Коста Конкордия“, кап. В.Гаргов, мех. Иван Иванов и боцмана Т. Тодоров, които  заедно с екипажа на контейнеровоза „“MOL Summer” спасяват 116 души от потъващ ферибот край Папуа, Нова Гвинея, плаването с папирусовата лодка “ABORA IV” и други.

Учениците слушаха с интерес, вземаха участие, като задаваха въпроси и споделяха техни разбирания за събитията. Срещите завършиха с общи снимки.